Upptäck vandring

Många tror att vandring är synonymt med toppturer till de högsta fjällen men så behöver det inte vara. Det kan också vara dagsturer med fikapauser i solen, lagom långa vandringsleder, följda av härliga sjö-och bastubad. Du kan välja att vandra långa eller korta sträckor –i flera dagar, under en dagstur eller bara under ett par timmar! Helt enkelt kravlöst och oförglömligt.

Undrar du vilka vandringsleder i Växjöområdet som är vackra och samtidigt lättvandrade? För dig som är nybörjare finns flera enkla och korta vandringsleder att följa. Här tipsar vi dig om bland annat prasslande bokskog i Bokhultet eller trolsk urskog i Skårtaryd. Ut och njut!

Kortare vandringar i Växjö med omnejd

  • Knutsgårdsslingan Teleborg: Vid den vackra 1800-talsgården Knutsgård startar den gulmarkerade slingan som följer en mjuk åtta mellan hagmark och lövskog. Här kan du vandra 1,8 km i lantligt lugn och med utsikt över betande hästar, Växjös hustak och domkyrkospiror. Njut av gamla ekar, gullvivor och törnsångare. Det finns flera sittbänkar längs rundan.
  • Skårtaryds vandringsled: Längs den orangemarkerade slingan på 1,4 km tar du dig genom Skårtaryds rofyllda urskog. Här möts du av 200 år gamla barrträd, och längs med stigen kan du med lite tur hitta Smålands landskapsblomma Linnéa. Skårtaryd naturreservat ligger cirka 15 kilometer nordost Växjö.
  • Bokhultet: Vandra i andäktigt vacker lövskog vid Bokhultets naturreservat intill Södra Bergundasjön. Den blå slingan tar dig ut på en 3.6 kilometer lång runda i nordvästra Bokhultet där även barnvagnen rullar lätt. Här njuter du av det ljusgröna skimret under mäktiga bokträd - en närmast meditativ upplevelse. Området är mycket variationsrikt när det gäller växt- och djurliv, och har du tur kan du få syn på såväl hackspett och flugsnappare, som sällsynta insekter och svampar. Förstoringsglas är ett måste!
  • Kalvsviks vandringsled: Den två kilometer långa promenaden bjuder på allt från spännande stenåldersgravar till fågeltorn där du kan spana över Kalvsvikfjordens glittrande vatten. På sensommaren kan du hitta Sveriges största gräshoppa här, kärrgräshoppan. Längs kanalen väntar en trevlig rastplats med grillmöjligheter. Rundan tar cirka en timme att vandra, beroende på hur många pauser som ingår på turen.
  • Braås parks naturstig: Vandra längs den drygt två kilometer långa reservatsstigen som går genom sagoinspirerade miljöer. Ta en kik på spännande Drakhuset och stämningsfulla Eremithyddan. Efter en kvarts vandring finns badmöjligheter vid sjön Örken och vackra badplatsen Sandviken. Slingan fortsätter därefter mot Braås herrgård omgivet av ädellövsgrönska och hagmarker.

Sugen på längre vandringsleder?

Vandra med barn

Ska du vandra med barn kan det vara bra att tänka på att ha med ett extra ombyte och kanske ett spel eller leksak som kan muntra upp när tålamodet tryter. Ett annat knep för att hålla unga upptäckare glada är att ta med frukt, nötter eller några kex som ger snabb energi. Ett förstoringsglas kan förvandla en vanlig stig i skogen till en upptäcktsresa i en helt ny värld.

Hitta din del av naturen

Allemansrätten

Sveriges natur är öppen för alla tack vare allemansrätten. Det betyder att du utan bekymmer kan vistas i de flesta naturområden, även i privatägd skog och mark. Ledorden “inte störa, inte förstöra” summerar allemansrätten väl.
Information om allemansrätten Länk till annan webbplats.

Lilla packlistan

Det är inte så svårt! Grunden är sköna skor och kläder efter väder. I ryggan: sittunderlag, dryck och fika för en skön paus, en vind-/regnjacka om vädret ändras på turen, solskydd, toalettpapper, tändstickor och ett litet reseapotek inklusive skavsårsplåster och handsprit.

Sidan uppdaterades den