Växjö på 24 timmar

Ett nyckelord för Växjö är ”nära”. Nära till puls, kultur och gastronomiska upptäckter. Nära till rofylld natur och outdoor-äventyr.

Ja, faktum är att det är så nära till det mesta i Växjö, att det är väldigt smidigt att även göra ett kortare besök här. På den här sidan har vi därför samlat några tips på vad du skulle kunna hitta på under 24 timmar i Växjö.

Ta dig runt i Växjö

Även om det är nära till det mesta i Växjö kan du behöva ta bussen eller cykeln för att nå dit snabbt.

Allt du behöver veta om hur du tar dig runt i Växjö på ett smidigt sätt

För dig som gillar sjö och bad

Du vet väl om att det finns runt 250 sjöar i Växjö kommun? Flera av dem är dessutom på gångavstånd från Växjö centrum. Perfekt en sommarvarm dag när du vill svalka dig.

Om du dessutom vill kombinera badet med andra aktiviteter, då är Badplats Trummen perfekt för dig. Badplatsen vid sjön Trummen i Växjö har sandstrand och nära till parkering. Här hittar du även löparslingor, utegym och du har dessutom nära till café och restaurang vid vackra Teleborgs slott.

Hitta alla våra badplatser och mycket annat

För dig som vill ut i naturen

I Växjö är det inte bara nära till naturen, här börjar faktiskt naturen i staden. I Växjö kan vi erbjuda dig en spännande smak av Småland med många naturreservat och mängder av möjligheter att cykla, löpa, eller vandra i.

Vi har valt ut tre utflyktsmål som är perfekta för dig som är här på ett kort besök.

Bokhultet

Helgö

Notteryd

För dig som gillar konst, kultur och historia

Du är aldrig långt bort från kulturella utropstecken i Växjö. Växjö är fyllt till bredden med konst utomhus. Två konststråk som du lätt hittar till är Glasgatan och Växjö Art Site. Altarskåpet i Växjö domkyrka, signerat Bertil Vallien, är startpunkten för den konst som finns utplacerad på Sandgärdsgatan. Kända glaskonstnärer som Kjell Engman och Åsa Jungnelius har bidragit med glaskonst. Art Site är ett konststråk runt Växjösjön som är ett måste för alla som besöker staden.

Växjö domkyrka

Sveriges glasmuseum i Växjö

Ett annat måste är Kronobergs slottsruin som byggdes under 1300-talet. Successivt utvecklades befästningen till en borg av trä och sten. År 1542 övertogs Kronoberg av Nils Dacke och hans upprorsmän. Efter Dackefejden 1543 övertog kung Gustav Vasa Kronoberg och lät bygga ut borgen till en stark befästning med många kanoner. Syftet var främst att ge kungamakten en befäst punkt i Småland för att förhindra fler uppror.

Kronobergs slottsruin

För barnfamiljen

För dig som är här med familjen finns det gott om upplevelser och aktiviteter för hela familjen. Att cykla tillsammans är till exempel ett sätt att smidigt upptäcka Växjö med omnejd. Med några tips på extra bra rutter blir er utflykt en upplevelse för såväl er som barnen.

Hitta våra cykelrutter och mycket annat

Hyr cykel

En annat roligt sätt att aktivera barnen på är besök på någon av Växjös lekplatser. I kommunen finns det fler än 100 härliga lekplatser att upptäcka. Vad sägs om att låta barnen upptäcka Linnés värld? Utformningen av lekplatsen har inspirerats av den världsberömda botanikern Carl von Linné och här samsas 1700-talets typiska krinoliner och peruker med blommor, insekter, djur och växter. Huvudattraktion är blomsterslottet som sätter stämningen och temat i hela lekparken.

Lekplatsen Linnés värld

Mitt i centrum kan barnen även göra av med spring i benen på lekfulla gatan. En del av Klostergatan inrymmer olika lekskulpturer som bjuder in till hopp, studs och kläng. Föräldrarna kan pausa med en take-away kaffe från ett närliggande kafé.

Kaféer, fik och restauranger i Växjö

För dig som är hungrig

Vill du äta riktigt gott? Då har du kommit rätt. I Växjö kan du uppleva mat från världens alla hörn. Här kommer några tips för dig som vill smaka något nytt och spännande.

Bastard Burgers

Bastard Burgers serverar streetfood med inspiration från New York och kvalitet från Norrland.

PM & Vänner

Hos PM & Vänner kan du välja mellan bistro och matsal. De har en stjärna i Guide Michelin och stoltserar som Nordens första gastrohotell.

Kafé de luxe

Finkostymer, jobbarbyxor, sällskapsspelande gymnasieungdomar och många fler trängs här. Lokalproducerad mat, vin från smågårdar och begagnade möbler inryms i 1700-talshuset.

Izakaya Moshi

Izakaya betyder japansk pub eller ”slink in”. Här serveras smårätter som dumplings, vårrullar och sushi med inspiration från Japan, Korea, Vietnam och Kina. White Guide-ställe.

Umami Monkey

Umami Monkey är ett riktigt hamburgerhak med smaker från jordens alla hörn, paketerat i formen av hamburgare och tillbehör. Inspirationen är hämtad från Marc O´Polos resor med allt från parmesan till soja som smaksättare.

Teleborgs slott

På Teleborgs slott blir middagen ett skådespel för såväl öga som gom. På slottet dinerar du likt en greve eller grevinna i stora matsalar med slottsträdgården som utsikt.

Hitta fler smaker och restauranger

Om du inte kan bestämma dig, varför inte låta världsstjärnorna Daniel Ståhl och Angelica Bengtsson guida dig

För den aktive

För den som gillar att vara på språng är det aldrig långt till ett nytt äventyr i Växjö. Här kan träningsugna i alla åldrar testa hinderbanor och utegym, springa i elljusspår eller cykla på asfalt eller terräng.

Växjöåttan

Ta en härlig tur kring Växjös två centrala sjöar Växjösjön och Trummen. Rundan som är 8 kilometer lång kallas populärt för Växjöåttan.

Bootkampen Hinderbana

Bootkampen på Kampaängen i Växjö är en 250 lång hinderbana utomhus som innehåller 15 hinder. Det är en tuff bana som är inspirerad av en militärhinderbana och tanken är att den ska vara fysiskt utmanande så man får med olika muskelgrupper.

Parkourparken Spetsamossen

Parkourparken på Spetsamossen innehåller över 30 olika hinder eller så kallade konstruktioner. Här ska du med kroppen som träningsredskap ta dig över hinder i form av betongväggar, stålställningar, rep och stockar.

Växjö runt

Växjö runt är ett drygt fyra mil långt gång- och cykelstråk runt Växjö stad. Stråket binder samman de sex sjöarna, naturmiljöer och stadens bostadsområden. Perfekt för dig som både vill röra på dig och samtidigt upptäcka Växjö.

För dig som vill shoppa

I Växjö finns olika handelsområden med ett brett utbud och med en mix av välkända kedjor och små personliga butiker.

I Växjö city hittar du allt från de stora kedjorna till de små special- och second handbutikerna. Här finns gallerior, torghandel, biografer och ett stort utbud av restauranger och caféer.

För den som vill hålla sig under ett tak finns köpcentrumet Grand Samarkand strax utanför Växjö centrum. Här hittar du ett 70-tal butiker, caféer och restauranger med allt från klassiska varumärken till nya spännande koncept och butiker.

Varför inte börja dagen i city och avrunda på Grand Samarkand, eller tvärtom. Börja med shopping på Grand Samarkand, ät lunch där och avrunda med eftermiddagsshopping, fika och middag i City.

Hitta hela Växjös shopping-utbud

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den