Växjökuriosa i lurarna i sommar

Kronobergspodden berättar om lokala personer, händelser och platser - alla med en spännande historia. Med hjälp av fynd från bibliotekets arkiv kryddat med intervjuer, anekdoter och betraktelser ger bibliotekarien Ella inblickar i ett Växjö från förr.

Ledig tid på hemmaplan i sommar kan ge tillfällen att upptäcka nya saker och platser på nära håll. Och med Kronobergspodden i öronen kan du till och med resa i tiden! Podden är ett projekt som Växjö stadsbibliotek står bakom och där bjuds på historiska guldkorn och lokal kuriosa från Kronobergs län. Poddmakare är Ella Styf som också arbetar som bibliotekarie.

Det senaste avsnittet (nummer 34) handlar om Isa Thornell, lokalhistoriker, som skrev inte mindre än 17 böcker om det Växjö hon mindes från sin barndom och sådant hon fått berättat om ett ännu äldre Växjö. Journalisten Åke Svensson och historikern Håkan Nordmark kommer också till tals i poddavsnittet, med sina minnen av lokalkändisen Isa, som i år skulle ha fyllt 100 år!

Isa Thornells bäcker om Växjö finns på Växjö biblioteklänk till annan webbplats

Pandemier, småländsk mat och en barnamörderska

De senaste av de totalt 34 avsnitt som släppts av Kronobergspodden visar att det finns mycket intressant man kan hitta i arkiven.

33. Lokalnyheter för 100 år sedan inklusive Spanska sjukan, 1900-talets första stora pandemi – Ella konstaterar att mycket i historien går igen på nyhetsplats.
32. Måns Videen - Om en man som på 1800-talet gjorde mycket gott trots många personliga hinder.
31. Båtsmansbacken – Vad fanns här innan det blev ett torg med betonghus runt? Följ med bakåt i tiden!
30. Småländsk mat – Vad är småländsk mat egentligen och hur kan en smålandskringla vara inblandad i ett tragiskt mordfall?
29. Barnamörderskan Ingeborg Andersson – En kvinna som satt på Centralfängelset i Växjö. En intervju med Maria Bouroncle om hennes dokumentärroman om sin släkting från tidigt 1900-tal.

Bland avsnitten längre tillbaka hittar du rafflande berättelser om exempelvis mästertjuven Tullberg, 1800-talets internationella megastjärna Christina Nilsson och en djupdykning i den blodiga Bländasägnen.

Var finns podden?

Du kan lyssna på Kronobergspodden på Soundcloud, Spotify och i Podcaster (iPhone).

Kronobergspodden länk till annan webbplats

Trevlig sommarlyssning i hängmattan, på promenaden, i grönsaksodlingen eller där du befinner dig!

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den 7 juli 2020