Sjöar för ro, lek och energi

Det kan låta som en överdrift eller som nåt man bara säger. Men faktum är att det finns runt 250 sjöar i Växjö kommun. En del är inte så stora och en del delar vi med andra kommuner. Men 250 är de likväl.

-Ja, det är många men Sverige är överhuvudtaget sjö-tätt jämfört med andra länder. Men visst har Växjö kommun haft tur som fått så många vackra pärlor, säger Andreas Hedrén, tidigare sjömiljöansvarig på Växjö kommun som numera arbetar med på länsstyrelsen, när han tittar ut över Växjösjön.

Ja, det finns många pärlor att bada, simma, fiska, åka båt eller paddla i. Sjön kan helt enkelt vara en plats både för ro, lek och energi. Och även om många upptäckt sjöarnas charm, tycker Andreas att kommunens invånare är lite hemmablinda.

-Jag bor själv vid Åsnen och när jag är vid sjön så hör jag många prata tyska men inte så många svenskar. Men jag tror att den här sommaren kan bli annorlunda på grund av corona. Vi kommer ge oss ut på hemmaplan, upptäcka det vi har nära och uppskatta värden som natur, skog och vatten.

Ta en fikakorg till sjön

Andreas Hedrén återkommer ofta till enkelheten att vistas vid vatten. Visst är det kul att vara ambitiös och köpa fiskekort, fiskeutrustning, hyra kanot, simträna eller fixa med båten. Men samtidigt kan det bästa vara att bara packa en fikakorg och ge sig ut till favoritsjön.

-Varför inte ta med barnen och leta musslor, trollsländor eller andra smådjur. Det går att hitta på så mycket vid strandkanten. Och när man tröttnar är ju ett bad alltid härligt, säger han.

Hur många badplatser det totalt finns i kommunen är det nog ingen som vet. Växjö kommun har dock full koll på de 45 iordningsställda, där ett stort arbete görs för att de ska vara säkra. Där mäts också vattenkvalitén regelbundet.

-Men sedan finns det ju också mängder med småstränder där det skapats små inofficiella badplatser, säger Andreas samtidigt som några ungdomar kastar sig ut i Växjösjön från bryggan vid Vattentorget.

-Det är väldigt kul att se att folk badar här. För några år sedan hade det inte varit så trevligt, säger han.

Nej, att kunna bada nära stan har inte alltid varit möjligt. 2014 togs ett nytag kring de stadsnära sjöarna Växjösjön, Trummen, Södra och Norra Bergundasjön. Arbeten hade gjorts även tidigare men sjöarna var fortfarande övergödda och politikerna ville se bättre resultat. Andreas blev ansvarig för nysatsningen.

-Vi lyckades i Växjösjön, Trummen och Södra Bergundasjön där vi gick från något som kunde liknas vid grön målarfärg, till friskt vatten. I Norra Bergundasjön har vi förutsättningar för att lyckas men där har vi en bit kvar. Det är den enda sjön i kommunen där vi helt avråder från bad. Men så som Växjö nu växer skulle det skapa stort värde om vi kunde få till även den sjön, säger Andreas.

Södra Bergundasjön - den ultimata utmaningen

Det är svårt att få Andreas Hedrén att välja ut en enda favoritsjö i kommunen, istället väljer han alla de fyra stadsnära sjöarna. Han har jobbat så mycket med dem att de blivit som familjemedlemmar och man kan ju inte ha ett ”favoritbarn”, säger han skämtsamt.

-Men om jag verkligen måste välja får det bli Södra Bergundasjön. Den har gjort mig så orolig för den var i så otroligt dåligt skick när jag började. Jag har hela tiden sett den som den ultimata utmaningen. Men nu efter alla insatser ser vi fiskstim, undervattensväxter och det går att bada där. För första året kommer den förhoppningsvis hålla det vi kallar ”god status” hela säsongen. Dessutom är det otroligt vackert runt sjön. Så den är speciell för mig, säger han.

Så renas en sjö

  • Först behöver man komma till bukt med föroreningssituationen så att man minskar belastningen av framför allt fosfor.
  • Ofta behöver man sedan säkerställa att det inte blir läckage av tidigare tillförd näring. Det vill säga att sjöbotten inte släpper ifrån sig stora mängder fosfor under sommaren. I Växjö har man exempelvis haft specialbyggt fartyg i Växjösjön och Södra Bergundasjön som långsamt injicerat aluminiumklorid. Detta för att aluminium stärker sjöbottens egen förmåga att hålla kvar fosfor på botten.
  • Eftersom ekosystemet i en förorenad sjö är förändrat har den blivit grumlig och undervattensvegetationen har försvunnit. Vegetationen är som sjöarnas eget korallrev och håller sjön i fint skick, så därför behövs den i sjön. För att få tillbaka den behöver man ta bort exempelvis fisken braxen som rotar och grumlar i botten, vilket får till följd att hela vattenmassan blir näringsrik och grumlig. Dessutom bör djurplanktonätande fisk, till exempel mört och småabborre, minskas så att djurplankton kan filtrera bort växtplankton och på så vis skapa klarare vatten.
  • Man bör också värna rovfisk som större abborrar, gös och gädda genom måttfullt fiske, eftersom de fiskarna hjälper oss att kontrollera vitfiskbestånden.

Det är aldrig långt till en badplats i Växjö kommun!

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Badplats: Evedal
Badplats: Åryd

Sidan uppdaterades den