Malin, Ragnar och Maria ger sina bästa tips som KALLBADARE!

Kallbad är något som förknippas med mental hälsa, feel good och samtidigt lite galet. Har du varit sugen på att testa? Då är det här guiden för dig.

Malin Lauber, Ragnar Löf och Maria Arnholm

Tips på bra sjöar i närområdet som är lämpliga?

Maria: För mig är Växjösjön ett bra alternativ för att det ligger nära där jag bor. Det är lätt att cykla eller gå ner och bada när det inte ligger någon is. Om det är is föredrar jag att bada vid Wilhelmshill i Helgasjön. Där finns både brygga och en vak som hålls öppen.

Ragnar: Under min tid i Växjö har jag alltid bott i närheten av Trummen och fått stort tycke för sjön. Kanske för att den påminner om Dalälven som gett upphov till sjöarna kring min hemort, eller för alla fantastiska stunder jag spenderat vid Trummen. Så länge isen ligger tunt eller inte alls, är det mitt första val för ett dopp.

Malin: Det går bra att bada i många sjöar. Om det är is måste man se till att det finns en öppen vak om man inte kan göra det själv och det kan också kännas tryggt med en stege. Det kan också bli kallt om fötterna om man ska vandra i så stege är att föredra. Jag badar i både Södra Bergundasjön, Helgasjön och Barnsjön.

Varför kallbad är viktigt för dig?

Maria: Det var ett nyårslöfte 2020 att jag skulle bada en gång i veckan från den 1 januari 2020. Då kom kallbad på köpet. Året efter, 2021, badade jag i alla länets kommuner.

Ragnar: Att kallbada är väldigt uppfriskande, det livar upp både kropp och sinne. Det är utmanande och man känner sig starkare efter varje dopp. Det är mysigt

att träffa vännerna, bada och ta en kopp kaffe efter doppet. Kallbadning började en jul hos min mormor. Hon är med i en badgrupp som badar varje dag, och de har en tradition med juldopp, som jag var med på. Sedan i Växjö fick jag en vän som badar minst en gång om månaden. Det började med oss två, nu är vi ett helt gäng som badar tillsammans.

Malin: Jag är egentligen en badkruka men när sommaren gick mot sitt slut och hösten kom bestämde jag mig för att bada en gång i veckan. Det handlade om att jag ville träna min mentala styrka och utmana mig själv. Det blev kallare o kallare i vattnet men det gick av bara farten. Nu badar jag för att jag känner mig segerviss för att jag inte längre är en badkruka. Det frigörs endorfiner som gör att jag känner mig pigg. Det är en skön känsla efteråt då jag blir alldeles varm i hela kroppen och jag kommer ut i naturen, vilket är bra för jag tycker väldigt mycket om att vara utomhus.

8 anledningar till att man ska börja kallbada

  • Jag tycker om att utmana mig själv.
  • Kallbad är en friluftsaktivitet som går fort.
  • Man kommer väldigt nära naturen.
  • Kallbaden har gett mig nya vänner.
  • Det känns hälsosamt. Jag känner mig uppfriskad och pigg efteråt.
  • Man kan imponera på andra.
  • En snackis – det är en kul grej att prata med andra om.
  • En aktivitet som man kan göra på många olika platser. Om det finns vatten förstås.
  • Bada med stege
  • Bada aldrig ensam

Kort presentation om Maria: Landshövding i Kronobergs län sedan den 1 februari 2020. Född 1958 och uppvuxen i Kungälv. Bakgrund i näringsliv och politik, tjugo år i varje. Kommunikationsdirektör och vd, minister och partisekreterare. Gift med Magnus Wallgren och har två vuxna söner och ett barnbarn.

Kort presentation om Ragnar: Kulturutvecklare på Palladium i Växjö. Han är en gästrike som hamnade i Växjö för utbildning, där han fastnade för att arbeta på Palladium Folkets Bio.

Kort presentation om Malin: Inflyttad skåning. Kommunalråd för socialdemokraterna, inne på min andra mandatperiod. Lärare i min profession. Bor i hyresrätt på gamla norr i Växjö men har även ett torp ute i skogen. Gillar kontraster i livet. Träning och att vara i naturen är viktigt för att må bra. 

Evedal (vid hopptornet) med stege och brygga
Naturistbadet i Pene med stege och brygga

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Badplats: Evedal
Badplats: Åryd

Sidan uppdaterades den