Kulturnatten

Växjö kulturnatt, alltid sista lördagen i januari, är en manifestation av Växjös kulturliv. Kulturnatten 2023 går av stapeln den 28 januari och har temat Hjältar.

Hjältar kommer i många skepnader. De kan vara små och stora, vardagliga och grandiosa, bestyckade med superkrafter men också med helt vanliga mänskliga förmågor. Somliga hjältar håller sig på avstånd, andra finns mitt ibland oss. Är det något vi kan vara säkra på är det att hjältarnas tid aldrig är över.

Ett tryckt program finns att hämta på Växjö stadsbibliotek och Växjö kommuns kontaktcenter.

Ladda ner programmet som pdf. Pdf, 2 MB.


Annie Hjälmefjord har skapat 2023 års kulturnattsbild.

Vad har du för yrkesmässig bakgrund?

Jag arbetar som grafisk designer på Burde Publishing och frilansar även inom grafisk form, illustration och animation. Jag har en kandidatexamen i Design och Hållbar utveckling från Linnéuniversitetet och en masterexamen i Child Culture Design från Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg.

Vilken är din relation till Kulturnatten?

Jag har endast varit besökare av Kulturnatten tidigare. Jag brukar besöka Kulturnatten varje år, men nu är det första gången jag även deltar som utställare. Det är ett fantastiskt event som verkligen behövs mitt i vintern!

Hur fick du idén till ditt verk?

Jag ville inte vara för bokstavlig i min tolkning, men ändå vara tydlig med temat Hjältar. Frågor som ”vem är en hjälte och vem bestämmer det?” dök upp och jag vill med min målning illustrera det. Väggen med hjälten lämnar plats åt vem som helst att kliva in i den rollen. Men är det upp till betraktaren att avgöra?

Vilken teknik/vilka tekniker har du jobbat med?

Gouache och färgpennor.

Vad betyder årets tema – hjältar– för dig?

För mig handlar det om att vara osjälvisk och att se sina medmänniskor.

Vad har du på gång framöver förutom Kulturnatten?

Nu har jag precis gått tillbaka till mitt jobb efter mammaledigheten. Jag ser också fram emot att få bita tag i en del egna projekt och skapa ännu mer mönster och illustrationer under året som kommer.

Karta över Kulturnatten 2023

Du kan klicka på punkterna och läsa om varje arrangemang och arrangör.

HÄR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Växjö-Art Site
Glaskonst på sandgärdsgatan
Singoallas grotta & Hultaklint utsiktsplats

Sidan uppdaterades den