UpplevVäxjö

Nationella Möbelbranschen samlas i Växjö

Den 5-6 mars kommer Växjö att vimla av flera hundra möbelproffs från hela Sverige. Allt från designers, inredare och tillverkare till leverantörer, politiker och beslutsfattare. Växjö är nämligen mötesplatsen när möbelbranschen träffas för att prata viktig framtid för svensk design och svenska möbler. 

-Under Möbelriksdagen kommer det vara extra mycket liv och rörelse i stan. Även om dagarna främst är till för folk i branschen så tror jag att många invånare kommer märka av att det är lite extra fart och fläkt och en del kända ansikten kommer swisha förbi på gatorna, säger Anna Rosenqvist, vd för Interior Cluster Sweden som sammankallar Möbelriksdagen.
Att evenemanget blev förlagt till just Växjö förklarar Anna med att kommunen bland annat jobbar så fokuserat med hållbarhetsfrågor och har en tydlig profil inom området.

-I Växjö med omnejd hittar du också många innovativa möbeltillverkare och underleverantörer som är kända för sin höga svansföring i design- och hållbarhetsfrågor.
Många av Möbelriksdagens föreläsare kommer att prata om den stora strukturförändring som möbelbranschen just nu genomgår.

-Vi måste få ett stopp på slit- och slängmentaliteten och här vill svensk möbelindustri vara med och ta sitt ansvar. Det handlar om att göra rätt från början ur ett hållbarhetsperspektiv. Det börjar redan i formgivningen och materialvalet och genom att skapa möbler som blir klassiker och som lever länge. Under Möbelriksdagen i Växjö får branschen ett viktigt tillfälle att knyta kontakter med varandra kring detta, och byta erfarenheter inom olika närgränsande områden.

Från Växjö till Lammhult till Älmhult

Under den första dagen, torsdagen den 5 mars, utgår deltagarna från Konserthuset i Växjö. Där kommer bottenplanen att innehålla ett myller av olika företag i möbelbranschen som i utställningsform berättar om sina verksamheter. Landshövdingen kommer att invigningstala och prins Carl Philip kommer att delta. Föreläsningar hålls sedan av bland annat Nirvan Richter - Norrgavel, Nadia Tolstoy - Tengbom, Torbjörn Lööf - koncernchef Inter Ikea Group och Lena Ek - ordförande Södra Skogsägarna. 

Under fredagen den 6 mars väljer deltagarna att besöka Ikeas museum i Älmhult med fokus på design, eller Lammhult med sina möbelföretag. För de som är nyfikna kommer det finnas möjlighet att se Johan Sjöbergs utställning Svenska klassiker på Svenssons möbler i Lammhult. Utställningen kommer även att vara öppen för allmänheten efter lunch på fredagen.

-Delar av den utställningen syntes nyligen i Antikmagasinet, så det kan nog locka många, säger Anna Rosenqvist.

Läs mer här om Möbelriksdagen

HAR ÄR NÅGRA FLER TIPS FRÅN OSS!

Sidan uppdaterades den 13 februari 2020