Lekfullt

Utställningen Lekfullt berättar om Smålands rika tradition av leksakstillverkning och ger massor av utrymme för barnen att leka och upptäcka!

Utställningen Lekfullt berättar om leksakerna i trä och platserna där allt hände. Leksakstillverkarna i Småland var en gång många och framgångsrika. Förutsättningarna var goda med tillgången på skog och de många vattendragen som möjliggjorde fabriksetableringar. Utställningen utforskar en småländsk industrihistoria präglad av klurighet och hantverkskunnande.

Utställningen handlar också om att leka. Ett barn hoppar i en vattenpöl. Några andra gör en koja av mjuka kuddar eller låtsas vara pirater. Leken har många former och uttryck. Människan är en lekande varelse och den art som leker mest och längst. Oavsett kön, etnicitet eller kulturell bakgrund har vi alla erfarenhet av leken. Men varför leker vi och vad har leken för betydelse? Hur går det till när vi leker?

En annan typ som gillar att leka är uttern, Smålands landskapsdjur. Uttern är din busiga ledsagare genom hela utställningen. I varje hörn väntar något kul och innan du vet ordet av, har du lärt dig massor om leksaker och lek.

En sak till: Tänk på att leka mer! Även vuxna!

Lek bygger tillit, stimulerar fantasi och inlevelse, men det är också en viktig övning för att skapa ordning i en värld full av intryck och händelser. Leken ökar vår förmåga att samarbeta, lösa problem och är avgörande för vår utveckling. ”Människan är bara helt och hållet människa när hon leker”, skrev den tyske filosofen Friedrich Schiller redan på 1700-talet. Det gäller än idag.

Lekfullt finns på Smålands museum och är en av museets permanenta utställningar.

Sidan uppdaterades den